NATIONAAL VOETBALTEAM TUVALU KOMT NAAR ASSEN

Er liggen vergevorderde plannen dat het nationale voetbalteam van Tuvalu in Assen een trainingskamp zal opslaan. Asser Boys zal dan als gastheer fungeren. Als de financiering tijdig is geregeld, zullen enkele bijzondere wedstrijden op het programma staan. Behalve voetbal wordt tevens aandacht gevraagd voor de cultuur van het land en de gevolgen van klimaatverandering.

Tuvalu is een eilandengroep in Polynesië, dat door de verhoging van de zeespiegel onder water dreigt te verdwijnen. Het land bestaat uit een aantal eilanden, atollen en rif-eilanden, en telt ruim 12.000 inwoners. Het kwam in de belangstelling te staan, toen Foppe de Haan zich aandiende als bondscoach. Prompt werden twee interlands gewonnen. De nationale voetbalbond streeft er naar erkenning te krijgen van de FIFA. Lidmaatschap van de mondiale voetbalfederatie leidt tot het recht deel te nemen aan de voorronden van het wereldkampioenschap. Deel uitmaken van de FIFA levert bovendien een broodnodige financiële impuls voor de Tuvaluanen. Om die erkenning te bewerkstelligen zal het spelpeil hoger moeten zijn, waaraan het tien weken durende verblijf in Nederland zal moeten bijdragen. Getracht wordt in Assen wedstrijden te spelen met het Nederlands Burgemeesters Elftal als tegenstander. Tevens wordt getracht een Asser Jeugdelftal als tegenstander te laten fungeren. Bijzonderheid is een wedstrijd tegen 101 kinderen. De BBC tv zal de Tuvaluaanse selectie volgen met een cameraploeg.

Het programma zal niet alleen voetbal behelzen. Voor de spelers is een maatschappelijk educatieve rol weggelegd. Zij zullen in diverse scholen komen uitleggen, wat voor hun land de klimaatverandering zal betekenen. Bovendien is door de invloed van zeewater regelmatig een drinkwaterprobleem. Door verzilting worden de producten uit moestuinen oneetbaar. In Assen wordt ook aandacht besteed aan cultuur. De groep is zeer bekwaam in zang en dans. Het voornemen is enkele shows te geven in het Asser centrum. Om de ontvangst van Tuvalu te kunnen financieren wordt nog gezocht naar sponsors.

Ondersteuning is te melden bij Luc Rengers (0654345600) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Unit4 Multivers

KiKa