Tuvalu speelt oefeninterland tegen Asser Boys

Op woensdag 25 september speelt Asser Boys een heuse interland tegen het nationale voetbalteam van Tuvalu.
Voorafgaand aan deze oefeninterland wordt een wedstrijd gespeeld tussen Tuvalu en 101 schoolkinderen.
Het evenement begint om 18:00 uur, op het sportcomplex van de v.v. Asser Boys aan de Lonerstraat te Assen.


Tuvalu,  is een Polynesische archipel in de Grote Oceaan, ten noorden van Nieuw Zeeland en ten oosten van Papoea Nieuw Guinea. Het is één van de meest afgelegen landen ter wereld en, na Vaticaanstaat, het land met het kleinste inwoneraantal (12.157). Tuvalu bestaat uit negen atollen, waarvan er drie uit slechts één eiland bestaan, de andere zes bestaan uit meerdere eilanden. Deze atollen fungeren ook als bestuurlijke indeling en kieskringen. In totaal telt Tuvalu minimaal 113 eilanden en maakt deel uit van het Britse Gemenebest. Van de negen atollen waren er oorspronkelijk acht bewoond . De naam Tuvalu betekent in het Tuvaluaans 'acht eilanden'.

De Tuvalu National Football Association is één van de weinige nationale voetbalbonden, die geen lid zijn van de FIFA, waardoor het Tuvaluaans elftal uitgesloten is van deelname aan het wereldkampioenschap voetbal. De bond heeft echter aangegeven spoedig lid te willen worden. In mei 2011 werd bekend dat Foppe de Haan zich aandiende als bondscoach van Tuvalu. Onder zijn leiding werd tijdens de Pacific Games in 2011 naar Tuvaluaanse normen een unieke prestatie geleverd. Tuvalu eindigde als vierde land in groep A en behaalde meer punten dan ooit tijdens een internationaal toernooi. Meerdere nationale records werden gebroken, waarmee het toernooi een groot succes was.

Het succes met Foppe heeft er toe geleid, dat initiatieven zijn ontwikkeld met als resultaat, dat de nationale ploeg een kwartaal in Nederland vertoeft. Doelstelling is om het spelpeil naar een hoger plan te tillen. Het beoogde lidmaatschap van de FIFA zal daarmee worden vergemakkelijkt. Mocht dat lukken, zal worden gewerkt aan verbetering van faciliteiten en accommodaties. Momenteel wordt gespeeld op de landingsbaan en veelal op stranden. Voetbal is mateloos populair in het minilandje. Onder de jeugd komt veel overgewicht voor. Het uitdragen van de populaire voetbalsport draagt daarom bij aan een verbeterde gezondheidszorg.

Het visuele karakter zal volledig in de stijl zijn van een internationale wedstrijd, dus met onder meer volkslied en vlagdragers. Tevens zal er een dansvoorstelling met Tuvaluaanse muziek worden uitgevoerd. Tuvalu heeft 26 spelers afgevaardigd, die door een Nederlandse staf worden begeleid. Bondscoach gedurende de drie maanden is Leen Looijen, die wordt geassisteerd door o.a. André van der Leij. Uit Assen is Wim Abbing als fysiotherapeut ingezet en zal Herman Z Tahapary de verzorging op zich nemen.

Naast voetbal zal een speciaal programma worden aangeboden, waaronder een bezoek aan het Drents Museum en het TT-circuit. Maar het belangrijkste is het trainingsprogramma gedurende die week bij Asser Boys. De dagelijkse trainingen zijn uiteraard te bezoeken. Het definitieve programma zal spoedig bekend worden.

Unit4 Multivers

KiKa