Asser Boys is een sociale club

Door Frans Geers, 22 december 2016.

Asser Boys is een sociale club.

Daar zijn we het met elkaar snel eens, want daarom zijn we ook lid van deze club. Niets ten nadele van andere clubs maar de diversiteit van Asser Boys is wijd en zijd bekend en befaamd. We zijn niet voor niets de club met een lange traditie in het G‑voetbal en de Topkids, we hebben niet voor niets een jarenlange ervaring met een goed functionerend Damesteam en zoals alle jeugd- en seniorenelftallen kennen we onze ups en downs.  

Een sociale club met een grote schare vrijwilligers. En het gaat zowel financieel als sportief voortreffelijk.

Eén vrijwilliger mag wel eens even voor het voetlicht. Niet omdat de man zo bijzonder is, want dat zijn we allemaal. Nee, hij pakt een compleet nieuw en moeilijk verschijnsel aan.  Vluchtelingen. Sinds Assen een opvangcentrum voor vluchtelingen heeft zet deze vrijwilliger zich in voor mensen die hier niet vrijwillig komen en ook niet weten hoelang ze in Assen blijven. Vaak hebben deze vluchtelingen een bizar stuk leven achter de rug met veel omzwervingen en avontuur waar je niet voor kiest.

Als je dan vluchteling bent moet je inburgeren.

Inburgeren betekent de taal leren bij organisaties die stevige kosten in rekening brengen voor hun “deskundigheid”, men moet leren wat de geschiedenis is van Nederland met onderdelen waarvan de doorsnee Nederlander niet wist dat het tot onze geschiedenis behoort, onze maatschappij moet verkend worden en natuurlijk moeten allerlei instanties aan het werk blijven ( nou ja, de mensen die er geacht worden te werken ) en er moet gestempeld worden anders besta je niet.

 Voor mensen als ik ( bewust geworden in de zestiger jaren waarbij nog overal tegenaan werd geschopt door Provo en andere alternatieven ) ligt dat wat “iebelig”. Iebelig is het gevoel dat het niet helemaal verkeerd is, maar het voelt ook niet goed.

Asser Boys is een sociale club.

Wij organiseren naast het voetballen ook nogal wat sociale activiteiten. Niet alleen om het sociale karakter, ook omdat wij net als iedere andere voetbalclub de financiële eindjes aan elkaar moeten knopen. Zo wordt er 28 Januari de Winterwandeltocht georganiseerd. 7, 14 of 21 kilometer wandelen door een prachtig Drentsche Aa natuurgebied. Koffie vooraf en Snert of Groentesoep na afloop. Deelname € 6,00, Kinderen gratis. Honden mogen niet in de Oase. De routes perfect aangegeven. De organisatie werkt zich een slag in het rond om alles goed voor elkaar te krijgen. Doe mee, Of wat nog beter is: Neem een vluchteling mee (gratis) zodat hij of zij ook meeloopt, een klein beetje taalonderwijs krijgt tijdens het wandelen, vragen kan stellen en antwoorden kan geven, ziet hoe mooi Drenthe is in de wintertijd. Dat is culturele ontwikkeling.

Kortom, loop je mee op 28 januari,  neem dan een vluchteling mee. Hij of Zij hoeft geen lid te zijn van Asser Boys. Misschien is hij over een paar weken wel weer verdwenen omdat hij ergens anders een huis heeft gekregen. Maar hij heeft zeker een goede herinnering aan Drenthe en Asser Boys.

Dit artikel is op persoonlijke titel geschreven door F.H.Geers.

Unit4 Multivers

KiKa