Topkids: broez’n met pingels in Stadskanaal……

Net zoals de Johan Cruijff Schaal hebben de Topkids een traditionele opening van het seizoen: de Freddy Pranger Memorial in Stadskanaal. Dit toernooi is elk jaar een enorme happening, niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van Henk ‘broez’n’ de Haan (type Ratelband, maar dan anders), de immer enthousiaste ex-prof van Groningen en Veendam die ook dit jaar weer de gezamenlijke warming-up en de prijsuitreiking verzorgde. Het toernooi vindt altijd plaats op de laatste zaterdag van augustus en daar wringt de (voetbal-) schoen. Dit valt regelmatig in de vakantieperiode en leidt ertoe dat van een selectie van 23 spelers, maar zes spelers beschikbaar waren voor dit toernooi. De eerlijkheid dient hierbij te vermelden dat dit seizoen een viertal spelers van de Topkids zijn doorgestroomd naar de volwassenen, terwijl keeper Ben een carrière switch (snik) heeft gemaakt naar het rolstoelrugby.

Jan en ondergetekende konden wel beschikken over keeper Steffen, Rick, Maarten, Wouter, aanvoerder Stan en Tjeerd, waarbij laatstgenoemde na een miscommunicatie nog wel even uit bed moest worden gebeld, maar uiterst noodzakelijk in dit geval. Elk nadeel heb zijn voordeel, want ook de volwassenen trappen af op dit toernooi en dus konden we elke wedstrijd een tweetal spelers ‘lenen’ van hen, zodat we toch nog een redelijke ploeg op de been konden brengen. Waar in het verleden het toernooi nog wel eens lang duurde met een aantal flinke pauzes was daar deze dag geen sprake van. De leiders en spelers waren vanaf de eerste minuut om iets over elven tot het lunchpauzetje om ongeveer één uur s’ middags bijna continu bezig met bijna geen tijd om te drinken of naar adem te happen.

We speelden voor de lunchpauze al onze wedstrijden op het veld van ‘De Kuip’ hetgeen dezer dagen vruchtbare grond betreft. Nadeel van dit veld was het ontbreken van ballenvangers, hetgeen leidde tot de nodige ‘ouderwetse’ zoekpartijen bij de buren, waarbij je mocht hopen dat de bal niet was lek geprikt door een woedende buurman of gillende buurvrouw. De eerste twee wedstrijden waren tegen Kids United uit Groningen en S.C. Joure uit het immer prachtige Friesland. In deze wedstrijden kregen wij ondersteuning van de twee J’s: Jeremy en Jeffrey. In de openingswedstrijd deed ons spel denken aan het spel van Ajax uit tegen Rostov en zo kon het dan ook gebeuren dat we in een zucht en een scheet tegen een 0-5 achterstand aankeken. Gelukkig poeierde Jeremy vanaf grote afstand nog een bal in de kruising, zodat de eer kon worden gered.

De tweede wedstrijd leverde een gelijkwaardiger beeld op, waarbij het lange tijd leek uit te draaien op een 0-0, maar in de ‘dying seconds’ wist Tjeerd ons toch nog de overwinning te bezorgen.

Hierna ging het feest verder met ‘peer ‘m erin’ , waarbij zo hard mogelijk op een doel moest worden geschoten. Dit deden we naar behoren, waarbij Tjeerd de 70 kilometer per uur wist te halen. Hierna vlug door naar de teamfoto, waarna de derde en vierde wedstrijd alweer op ons stonden te wachten. In deze wedstrijden hadden we versterking van Ruben en Jeroen. De wedstrijden tegen Drachten en EHS’85 uit Emmen hadden dezelfde uitslag. Twee nederlagen van 0-4, waarbij het zo nu en dan letterlijk ‘zoeken naar de bal’ erger voorkwam.

Daarna volgde echter het sportieve hoogtepunt van deze dag: het penalty schieten. Waar bijna elke speler ‘twee uit twee’ wist te scoren, had alleen Tjeerd de pech dat zijn goed genomen pingels werden gestopt door een voortreffelijke keeper. Dit leverde ons uiteindelijk de penalty bokaal bij de junioren op, welke werd uitgereikt door Henk de Haan samen met oud topscheidsrechter en oud opperhoofd van de Kamara’s: Dick Jol. Vooral Stan kon het goed met Dick vinden (als toppers onder elkaar).

Na de korte lunch volgde nog de laatste wedstrijd tegen SJS op het veld van de ‘Euroborg’, waarbij we ondersteuning kregen van Ruben en Rick ‘Kuijt’. Deze wedstrijd begon overigens minuten te laat door het ontbreken van een scheidsrechter, die in zijn haast om alsnog te beginnen tot overmaat van ramp ook nog eens de wedstrijdbal vergat. Al vlot maakte SJS de 0-1, maar daarna schoot Maarten voor ons op de lat en hing er een doelpunt voor ons in de lucht, maar helaas zul je altijd zien dat deze dan aan de andere kant vallen (0-2 en 0-3). Gelukkig maakte Ruben via een afstandsschot nog de 1-3, zodat we toch nog positief afsloten.

Dit leverde ons in het warme Stadskanaal de vijfde plaats op, net voor hekkensluiter Joure. Al met al een verdienstelijk begin van het seizoen met sterk wisselende resultaten. 

Verslag opgesteld door: Tjeerd van der Meulen

 

Unit4 Multivers

KiKa